0523-757-966
© כל הזכויות שמורות לסיגל לזרוביץ - יעוץ, אימון, ניהול והדרכה - איתך בדרך לשינוי והתפתחות, ת.ד. 7494, חיפה, 31074 | טל': 0523-757966 | דוא"ל: sigal.coach@gmail.com
ניתן לפרסם, לשכפל, להעתיק, להקליט ולהעביר לכל אחד, בכל צורה שהיא ובלבד שהמאמר ישאר שלם כולל הקרדיט לכותבת המקורית בסוף המאמר – ושיהיה בהצלחה ובהנאה


הכנה לראיון עבודה

ברכותיי, 

הגשת מועמדות לעבודה ובשעה טובה ומוצלחת עברת את השלב הראשוני ונבחרת מבין עשרות ואולי אף מאות מועמדים ! כעת אתה עובר לשלב הבא  והחשוב - לראיון העבודה.

במסגרת הריאיון עליך לשכנע שיש לך את הנסיון והכישורים המתאימים לתפקיד ובעיקר את האישיות ! 

הכי חשוב להתכונן לקראת הריאיון !!!

1. למד את הארגון אליו אתה רוצה להתקבל, קבל את מיטב הפרטים (מידע מחברים, מהאינטרנט ומכל גורם אפשרי.
2. נסה לברר פרטים על המראיין/ים.
3. רשום על דף מהם הכישורים הנדרשים לתפקיד המבוקש ובמה אתה מתאים, נסה להסתכל מנקודת המבט של המראיין, אילו אתה היית המראיין לתפקיד הזה מה היית מחפש במרואיינים, אילו צרכים יש לארגון בתפקיד זה. 
, הכן רשימת כישוריך ונסיונך המקצועי כך שתוכל לענות בצורה קלה על כל שאלה.

חשוב לא לאחר לריאיון יש מראיינים שרואים בזאת זלזול ויפסלו את מועמדותך מראש. בנוסף, אם אתה לחוץ לקראת הריאיון, איחור יגרום לך ליתר לחץ וחבל.  ולכן, כדאי לברר מראש איך מגיעים למקום, כולל זמן ההגעה, דרכי הגעה וחניה במקום. אם בכל זאת חו"ח איחרת, התנצל על כך והסבר את האיחור, הדגש כי בד"כ אינך מאחר. ועוד משהו, סגור בבקשה את הטלפון הסלולרי לפני כניסתך לריאיון.

בזמן שאתה מחכה לריאיון, מומלץ לעבור על הקורות חיים שלך, כדי שתוכל לזכור את כל הנקודות החשובות שכדאי שתציגם במהלך השיחה.

איך אתה נראה ואיך אתה אומר - מומלץ להגיע לראיון עבודה רגוע, הרי אינך רוצה ליצור רושם מוטעה ("אין הזדמנות שניה לעשות רושם ראשון"). חשוב על הדרך הטובה עבורך להירגע, לנשום עמוק, לשתות קפה, לחשוב על כל היתרונות, ההצלחות והכישורים הטובים שלך.

רושם ראשוני ושפת גוף הם כרטיס הביקור הראשוני שלך, התאם את הופעתך לתפקיד. חשוב להגיע לראיון בלבוש תואם את התפקיד ולהקפיד על אסתטיקה. היה מודע לאופן הדברים שאתה מדבר, מה שפת הגוף שלך משדרת, האם אתה יושב בצורה מרושלת או זקופה, האם אתה מסתכל בפני המרואיין או מסתכל על נקודה כלשהי מאחוריו. האם אתה נוהג לנדנד את רגלך או לתופף (כן, אולי אתה לחוץ...) חשוב שתנועות גופך יהיו תואמות למסרים המילוליים שלך. מה אתה מקרין למראיין. השתדל לתת למראיין לחוש נוח בחברתך, היה נחמד.
לעתים יש מספר מראיינים, חשוב ליצור קשר עין עם כל אחד מהם. אם הם מנהלים ביניהם שיחה אישית, מומלץ לא להתערב.

הבע עניין והתלהבות  מהתפקיד ובארגון, הדגש מה אתה מעוניין לתרום לארגון. אף אחד לא רוצה עובד חסר עניין או עייף. תכנן את הריאיון, מה חשוב לך להגיד, הדגש נקודות חשובות ובחן כל הזמן את תגובת המראיין – לפי מה שמעניין אותו תרחיב.

היה מוכן מראש לשאלות שעשויות להישאל (כמו תכונותיך החיוביות והשליליות), במידה ויש נושאים "בעייתיים" בקורות חיים כמו: פיטורים או אי סיום תואר, חשוב מראש מה לענות. הבא לריאיון בתיקייה / קלסר מסודר את התעודות המעידות על השכלתך (באם יש), המלצות כתובות או שמות של ממליצים.

נושא נושא חשוב הוא להתכונן לשאלות בריאיון -  בתשובותיך לשאלות המראיין שמור על מינון, ענייניות ומיקוד. ובמיוחד הקשב למה שנשאלת. התמקד בהישגים מיוחדים שלך, בכישורים ונקודות חשובות לציון. חשוב לא לדבר בצורה שלילית על המקום או הבוס הקודם. הימנע מחשיפת יתר של פרטים לא רלוונטיים אשר עלולים לעייף את המרואיין. חשוב מאוד להדגיש את העניין והמוטיבציה שלך בתפקיד.  
זהו עלול להיות שלב מלחיץ, כדאי שתחשבו ותתכוננו קודם ותחשבו על כל חסרון שלכם איך ניתן להציגו גם כיתרון.  בעת הראיון - הקשיבו בתשומת לב לשאלות המראיינים, ענו בקצרה ובענייניות.

להלן דוגמאות לשאלות נפוצות בראיונות עבודה והתייחסויות אפשריות:

ספר/י על עצמך...

שאלה שחשוב להתכונן אליה מראש מאחר ומהווה את הרושם הראשוני עליך, המראיין יתרשם בין היתר גם מהדרך בה אתם מציגים את עצמכם ומתנסחים, מבטחון העצמי שלכם ועוד.

באופן כללי, דברו בגילוי לב, ברור ועניינית. שימו לב שאתם מדברים בצורה מסודרת, בלי לקפוץ מנושא לנושא וגם שאתם לא משתלטים על הריאיון. אף מראיין לא אוהב למצוא את עצמו לא מצליח לעצור את המרואיין. הביעו בדוגמאות את התכונות הטובות שלכם. 

מסרו את הפרטים האישיים שלכם אך אל תיסחפו לשיתוף בפרטים שאינם הכרחיים (גם אם נכונים) כמו גיל, מצב משפחתי כמו אמא חד הורית המגדלת 4 ילדים ועוד.

דוגמא לתשובה אפשרית: 
"נעים מאוד, שמי סיגל, אני גרה בחיפה עם משפחתי. צברתי נסיון במהלך השנים האחרונים ב.....לפני כן עבדתי....  למדתי תואר ב- ....... יש לי ענין במיוחד בתחום .... כמובן עם הדגשת הנושאים הרלוונטים במיוחד למישרה המבוקשת

מדוע את/ה מעוניין/ת בתפקיד זה ?

המראיינים מבקשים לדעת אם אתם מעוניינים בתפקיד מתוך אתגר, ענין והתאמה ולא  כי אתם מובטלים וזקוקים לעבודה. לעתים אני שומעת תשובות כמו "שמעתי מחברה שיש כאן תנאים מאוד טובים/להחליף את מקום העבודה שלי".... אפילו אם זה נכון המסר שלכם הוא מה ייצא לכם מזה בעוד שהמסר שחשוב שתעבירו הוא מה ייצא למראיינים / לחברה אליהם אתם מתראיינים, ולכן תשובה יותר מתאימה תהיה בסגנון "בדקתי לפני הריאיון על החברה והבנתי שהתחום שלכם הוא תחום מאתגר ומעניין, יש כאן אפשרויות קידום מקצועי ואוכל לתרום מנסיוני בתחום"... או אני מעונין לללמוד תחום חדש" חשוב שהתשובה תהיה חיובית ותשקף את הסיבה העיקרית שבגללה אתם מעוניינים במשרה. תשובה זו מביעה יותר את רצונכם לעבוד במקום בשל מהות התפקיד. 

 

מה התכניות התעסוקתיות שלך לעתיד?

בימים אלו בהם מועסקים מחליפים מקומות עבודה בצורה תדירה, רבים מהמראיינים חוששים להשקיע בהכשרת עובד חדש אשר יעזוב בקרוב. לכן מאוד חשוב שתדגישו אם זהו רצונכם להתפתח ולהמשיך לתרום לחברה ולהשקיע בתפקיד הנוכחי ולהוכיח את עצמכם לאורך זמן.

אין לך הרבה נסיון בתחום, איך נראה לך שתשתלב אצלנו ?

לעתים אתם מתחרים עם מועמדים בעלי נסיון רב ולכן חשוב לשדר למראיינים שהמישרה מתאימה לכישורכם וכי הוכחתם בעבר שאתם לומדים מהר, אוהבים אתגרים ובכלי סקרנות להשתלב, ואם יש לכם דוגמא שיכולה להראות זאת אל תהססו לספר עליה. אדגישו שיש לכם מוטיבציה גבוהה ורצון להתאמץ להשקיע ולהוכיח את עצמכם.

חשוב להקפיד לא לדקלם את התשובות, לגרום לכך שהריאיון יתנהל באוירה נעימה וזורמת עד כמה שאפשר.  

 רצוי להיעזר באנשי המקצוע המיומנים בתחום – למניעת טעויות ועל מנת לקדם משמעותית את סיכוייך לקבלת התפקיד הרצוי. באימון אישי תוכל לעבור תהליך מותאם לצרכיך אשר יתרום רבות לביטחונך העצמי וליכולת שלך לעמוד בראיון בהצלחה.

ולסיום,
סיכוייך לעבור בהצלחה את הריאיון תלויים בגורמים רבים. כדי להצליח מומלץ להתנסות ולהגיע לראיונות גם לעבודות שאתם לא בטוח אם אתה מעוניין בהם. ככל שתתראיין יותר תגביר את סיכוייך, אין חכם כבעל נסיון. לעתים הכנה אמיתית ורצינית לריאיון לא תביאך להצלחה מסיבות שאינן תלויות בך, ולכן חשוב לא להתייאש ולהתייחס לכל ריאיון כאל משוב בונה ומלמד.

בהצלחה